This study aims to identify the pre-pregnancy BMI and the gestation weight gain among pregnant women at their third trimester in Ho Chi Minh City Viet Nam. Methodology: A cross-sectional study among 94 pregnant women hospitalized at Tu Du hospital.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 5 - Tháng 7/ Vol.13 - No.5 - July - Năm 2017/ Year 2017
English summary: This study aims to identify the pre-pregnancy BMI and the gestation weight gain among pregnant women at their third trimester in Ho Chi Minh City Viet Nam. Methodology: A cross-sectional study among 94 pregnant women hospitalized at Tu Du hospital. Pregnant women were measured body weight, height, interviewed demographic characteristics, knowledge on gestational weight gain and the relationship with child nutrition status, pre-pregnant weight and sources of knowledge regarding nutrition and gestational weight gain. Nutritional status of pregnant women was determined using cut-off value of BMI for Asian Pacific population. The amount of weight gain was assessed using the recommendation of gestational weight gain based on pre-pregnancy BMI from IOM. Results: The prevalence of underweight (BMI<18.5), normal weight (BMI 18.5 – 22.9) and overweight (BMI ≥ 23) among pregnant women were 9.6%, 73.4% and 17% respectively. The prevalence of pregnant women had weight gain below, within and above recommendation ranges of IOM were 33.7%, 32.6% and 33.7%, respectively. Almost half of participants did not know the relationship between gestational weight gain and the nutrition status of their child. The majority of participants (91%) did not know how much weight they should gain during their pregnancy Conclusion: Not optimal pre-pregnancy BMI, inappropriate gestational weight gain and lack of knowledge in gestation weight gain were significant public health issues in Ho Chi Minh City Viet Nam.
Mục tiêu: Nghiên cứu nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng trước mang thai, đặc điểm tăng cân trong thai kỳ và kiến thức về tăng cân của phụ nữ mang thai ở ba tháng cuối thai kỳ tại TPHCM. Phương pháp: Điều tra cắt ngang trên 94 phụ nữ mang thai đang điều trị nội trú tại bệnh viện phụ sản Từ Dũ TPHCM.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 5 - Tháng 7/ Vol.13 - No.5 - July - Năm 2017/ Year 2017
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Nghiên cứu nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng trước mang thai, đặc điểm tăng cân trong thai kỳ và kiến thức về tăng cân của phụ nữ mang thai ở ba tháng cuối thai kỳ tại TPHCM. Phương pháp: Điều tra cắt ngang trên 94 phụ nữ mang thai đang điều trị nội trú tại bệnh viện phụ sản Từ Dũ TPHCM. Đối tượng được cân đo cân nặng, chiều cao, phỏng vấn kiến thức về tăng cân trong thai kỳ, nguồn kiến thức về dinh dưỡng và tăng cân và cân nặng trước khi mang thai. Tình trạng dinh dưỡng của đối tượng được xác định theo tiêu chuẩn BMI cho người Châu Á. Tăng cân được đánh giá dựa trên khuyến nghị tăng cân của IOM. Kết quả: Tỷ lệ nhẹ cân (BMI<18.5), bình thường (BMI 18,5 – 22,9) và thừa cân béo phì (BMI ≥ 23) ở phụ nữ mang thai lần lượt là 9,6%, 73,4% và 17%. Tỷ lệ phụ nữ mang thai tăng cân dưới, trong và trên mức khuyến nghị lần lượt là 33,7%, 32,6% và 33,7%. Đa số (91%) đối tượng không biết mình cần tăng bao nhiêu cân nặng trong thai kỳ. Kết luận: Tình trạng dinh dưỡng không tối ưu trước khi mang thai, tăng cân không phù hợp trong thai kỳ và thiếu kiến thức về tăng cân trong thai kỳ là những vấn đề dinh dưỡng quan trọng.