Summary: Malnutrition in surgical patients increases the rate of infection, complications. Assessment of nutritional status helps detect the risk of malnutrition, providing timely nutritional support that contributes to the treatment outcomes.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
English summary: Summary: Malnutrition in surgical patients increases the rate of infection, complications. Assessment of nutritional status helps detect the risk of malnutrition, providing timely nutritional support that contributes to the treatment outcomes. Nutritional status has been evaluated by various objective measures, in which, SGA is a good tool, with high sensitivity and specificity to assess nutritional status in hospitalized patients. Objective: To assess preoperative nutritional status and to find out some related factors of colorectal cancer patients in Viet Duc Hospital. Study Design: Cross-sectional study. Results: The risk of malnutrition according to SGA, BMI, and albumin were 55.6%, 19.4% and 8.3%, respectively. There was a statistically significant association between malnutrition and weight loss, BMI and albumin. Conclusion: Preoperative assessment for colorectal cancer patients by SGA should be done so that patients can receive more appropriate and effective treatment.
Suy dinh dưỡng (SDD) ở những bệnh nhân phẫu thuật làm tăng tỷ lệ nhiễm trùng, biến chứng. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) nhằm phát hiện nguy cơ SDD, từ đó có những hỗ trợ dinh dưỡng kịp thời góp phần nâng cao kết quả điều trị.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
Tóm tắt tiếng Việt: Suy dinh dưỡng (SDD) ở những bệnh nhân phẫu thuật làm tăng tỷ lệ nhiễm trùng, biến chứng. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) nhằm phát hiện nguy cơ SDD, từ đó có những hỗ trợ dinh dưỡng kịp thời góp phần nâng cao kết quả điều trị. Có nhiều phương pháp đánh giá TTDD, trong đó phương pháp tổng thể chủ quan (SGA) có độ nhậy và độ đặc hiệu cao, là công cụ tốt để đánh giá tình trạng dinh dưỡng cho bệnh nhân nhập viện. Mục tiêu: Đánh giá TTDD trước phẫu thuật và tìm một số yếu tố liên quan với TTDD của bệnh nhân phẫu thuật ung thư đại trực tràng (K.ĐTT) tại bệnh viện HN Việt Đức. Thiết kế nghiên cứu: Mô tả cắt ngang. Kết quả: Nguy cơ SDD theo SGA, BMI, albumin của BN lần lượt là 55,6%, 19,4% và 8,3%. Có mối liên quan có ý nghĩa thống kê giữa nguy cơ SDD theo SGA với tỷ lệ sụt cân khi ra viện, với BMI và albumin. Kết luận: đánh giá TTDD trước phẫu thuật K.ĐTT theo SGA nên được thực hiện, để từ đó người bệnh có thể nhận được những biện pháp điều trị thích hợp và hiệu quả hơn.