CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutritional status, clinical and subclinical characteristics of type 2 diebetic patients treated in Hue central hospital
5 views
share

A cross – sectional study was conducted from September 2018 to March 2019. 126 patients diagnosed with type 2 diabetes during the first day of treatment at Hue Central Hospital were recruited. Research objectives: to describe nutritional status and clinical and subclinical characteristics of patients with type 2 diabetes. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 15 - Số 3 - Tháng 5/ Vol.15 - No.3 - May - Năm 2019/ Year 2019

English summary: A cross – sectional study was conducted from September 2018 to March 2019. 126 patients diagnosed with type 2 diabetes during the first day of treatment at Hue Central Hospital were recruited. Research objectives: to describe nutritional status and clinical and subclinical characteristics of patients with type 2 diabetes. The results showed that the rate of malnutrition in the patients was very high, of which 16.7% had energy deficiency, 36.5% were overweight and obese, 32.5% were anemic and 38.6% had low serum albumin concentration. The proportion of patients with uncontrolled fasting blood glucose was 97.6%; 58.7% had another disease, of which 27.7% had hypertension, 66.7% had osteoarthritis, 53.9% had limb numbness and 33.3% blurred 1 – 2 eyes. The incidence of dyslipidemia was very high, including an increase in cholesterol rate of 27.8% and an increase in triglyceride of 38.1%.

Tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng ở bệnh nhân đái tháo đường type 2 điều trị tại bệnh viện Trung ương Huế

Nghiên cứu được thực hiện với phương pháp mô tả qua điều tra cắt ngang 126 bệnh nhân đủ tiêu chuẩn chẩn đoán đái tháo đường type 2 trong ngày đầu nhập điều trị tại Bệnh viện Trung ương Huế từ tháng 09/2018 – 03/2019. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 15 - Số 3 - Tháng 5/ Vol.15 - No.3 - May - Năm 2019/ Year 2019

Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu được thực hiện với phương pháp mô tả qua điều tra cắt ngang 126 bệnh nhân đủ tiêu chuẩn chẩn đoán đái tháo đường type 2 trong ngày đầu nhập điều trị tại Bệnh viện Trung ương Huế từ tháng 09/2018 – 03/2019. Mục tiêu nghiên cứu: Mô tả tình trạng dinh dưỡng (TTDD) và đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng của bệnh nhân đái tháo đường type 2. Kết quả nghiên cứu cho thấy: Tỷ lệ thiếu dinh dưỡng ở bệnh nhân rất cao, trong đó có 16,7% thiếu năng lượng trường diễn (TNLTD), có 36,5% thừa cân béo phì (TCBP), có 32,5% thiếu máu và 38,6% albumin huyết thanh thấp. Tỷ lệ bệnh nhân không kiểm soát được đường huyết lúc đói là 97,6% và 58,7% có mắc kèm bệnh khác. Trong đó có 27,7% tăng huyết áp, có 66,7% đau xương khớp, có 53,9% tê buốt đầu chi và 33,3% mờ 1 – 2 mắt. Tỷ lệ rối loạn lipid máu rất cao, trong đó có tỷ lệ tăng cholesterol là 27,8% và tăng triglicerid 38,1%.