Cherry tomato (Solanum Lycopersicum) belongs to Solanaceae family. The plants are small and dwarf. They can produce many fruits and are grown all year round all over the country; mainly in Da Lat. Cherry tomatoes are very preferred, having less pest and strong growth.
Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.6, Year 2017
(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/43)
Author: Thi Ngan Ha HO
Abstract
Cherry tomato (Solanum Lycopersicum) belongs to Solanaceae family. The plants are small and dwarf. They can produce many fruits and are grown all year round all over the country; mainly in Da Lat. Cherry tomatoes are very preferred, having less pest and strong growth. Their fruits are small with a weight of 10 to 30g, usually in red color, but may also have other colors such as yellow, blue and even black. In fresh form, they are crispy, sweet and sour, but less sour than ordinary tomatoes.
Cherry tomatoes are a good source of nutrients and bioactive compounds. However, the nature and concentration of synthesized compounds are influenced by many factors, especially varieties and ripeness. Therefore, it is important to understand these factors in order to obtain the optimal material source.
Keywords: Varieties, ripeness, nutritional value, biological activity, cherry tomatoes
References
1. Giovannucci, E. (1999). Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: Review of the pidemiologic literature. J. Natl. Cancer Inst., 91: 317-331. 
2. La Vecchia, C. (1998). Mediterranean epidemiological evidence on tomatoes and the prevention of digestive tract cancers. Proc. Soc. Exp. Biol. Med.,218: 125-128. 
3. Sies, H.; Stahl, W. (1998). Lycopene: antioxidant and biological effects and its bioavailability in the human. Proc.Soc. Exp. Biol. Med., 218: 121-124. 
4. Beecher, G. R. (1998). Nutrient content of tomatoes and tomato products. Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 218: 98-100. 
5. Choi S. H, Kim D.-S., Kozukue N., Kim H.-J., Nishitani Y., Mizuno M.,, Levin C. E., Friedman M. (2014). Protein, free amino acid, phenolic, β-carotene, and lycopene content, and antioxidative and cancer cell inhibitory effects of 12 greenhousegrown commercial cherry tomato varieties. Journal of Food Composition and Analysis, 34: 115–127. 
6. Egea I., Barsan C., Bian W., Purgatto E., Latché A., Chervin C., Bouzayen M., Jean-Claude J.-C. (2010). Chromoplast Differentiation: Current Status and Perspectives. Plant and Cell Physiology, 51(10): 1601-1611. 
7. Paran I., van der Knaap E. (2007). Genetic and molecular regulation of fruit and plant domestication traits in tomato and pepper. Journal of Experimental Botany, 58(14): 3841-3852. 
8. Barry C. S., Pandey P. (2009). A survey of cultivated heirloom tomato varieties identifies four new mutant alleles at the green-flesh locus. Molecular Breeding, 24(3): 269-276. 
9. Gonzali S., Mazzucato A., Perata P. (2009). Purple as a tomato: towards high anthocyanin tomatoes. Trends in Plant Science, 14(5): 237-241. 
10. Jones C. M., Mes P., Myers J. R. (2003). Characterization and Inheritance of the Anthocyanin fruit (Aft) Tomato. Journal of Heredity, 94(6): 449-456. 
11. Shahzad T., Ahmad I., Choudhry S., Saeed M. K., Khan M. N. (2014). DPPH free radical scavenging activity of tomato, cherry tomato and watermelon: lycopene extraction, purification and quantification. International Journal of Pharmarcy and Pharmaceutical Sciences, 6 (2): 223-228. 
12. Raffo A., Leonardi C. Fogliano V.,Ambrosino P., Salucci M., Gennaro L., Bugianesi R., Giuffrida F., Quaglia G. (2002). Nutritional value of Cherry Tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv.Naomi F1) harvested at different ripening stages. Journal of Agricultural and Food chemistry, 50: 6550-6556. 
13. Commission of the European Communities. (1993). Nutrient and Energy Intakes for the European Community. Reports of the Scientific Committee for Food (31st series). Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg
Cà chua bi (Solanum Lycopersicum) thuộc họ Cà Solanace. Trong tiếng Anh gọi là Cherry tomato. Giống cà chua bi thuộc loại cây nhỏ, lùn, cho rất nhiều quả và được trồng quanh năm ở khắp mọi nơi trên cả nước, trong đó chủ yếu là ở Đà Lạt. Cà chua bi rất được ưa chuộng, ít sâu bệnh, có sức sinh trưởng mạnh mẽ. Quả cà chua bi nhỏ với khối lượng từ 10...
Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 6, Năm 2017
(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/43)
Tác giả: Hồ Thị Ngân Hà
Tóm tắt
Cà chua bi (Solanum Lycopersicum) thuộc họ Cà Solanace. Trong tiếng Anh gọi là Cherry tomato. Giống cà chua bi thuộc loại cây nhỏ, lùn, cho rất nhiều quả và được trồng quanh năm ở khắp mọi nơi trên cả nước, trong đó chủ yếu là ở Đà Lạt. Cà chua bi rất được ưa chuộng, ít sâu bệnh, có sức sinh trưởng mạnh mẽ. Quả cà chua bi nhỏ với khối lượng từ 10 đến 30g, thường là màu đỏ, nhưng cũng có thể có các màu khác như vàng, xanh và cả đen. Cà chua bi ăn sống rất giòn, có vị ngọt lẫn vị chua, nhưng ít chua hơn cà chua thông thường. Quả cà chua bi là nguồn dồi dào các chất dinh dưỡng và các hợp chất có hoạt tính sinh học. Tuy nhiên, bản chất và nồng độ các chất được tổng hợp ra chịu ảnh hưởng của rất nhiều yếu tố, đặc biệt là giống loài và độ chín. Do đó, cần phải hiểu rõ những nhân tố tác động này để thu được nguồn nguyên liệu tối ưu.
Từ khóa: Giống loài, độ chín, giá trị dinh dưỡng, hoạt tính sinh học, cà chua bi
Tài liệu tham khảo
1. Giovannucci, E. (1999). Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: Review of the pidemiologic literature. J. Natl. Cancer Inst., 91: 317-331. 
2. La Vecchia, C. (1998). Mediterranean epidemiological evidence on tomatoes and the prevention of digestive tract cancers. Proc. Soc. Exp. Biol. Med.,218: 125-128. 
3. Sies, H.; Stahl, W. (1998). Lycopene: antioxidant and biological effects and its bioavailability in the human. Proc.Soc. Exp. Biol. Med., 218: 121-124. 
4. Beecher, G. R. (1998). Nutrient content of tomatoes and tomato products. Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 218: 98-100. 
5. Choi S. H, Kim D.-S., Kozukue N., Kim H.-J., Nishitani Y., Mizuno M.,, Levin C. E., Friedman M. (2014). Protein, free amino acid, phenolic, β-carotene, and lycopene content, and antioxidative and cancer cell inhibitory effects of 12 greenhousegrown commercial cherry tomato varieties. Journal of Food Composition and Analysis, 34: 115–127. 
6. Egea I., Barsan C., Bian W., Purgatto E., Latché A., Chervin C., Bouzayen M., Jean-Claude J.-C. (2010). Chromoplast Differentiation: Current Status and Perspectives. Plant and Cell Physiology, 51(10): 1601-1611. 
7. Paran I., van der Knaap E. (2007). Genetic and molecular regulation of fruit and plant domestication traits in tomato and pepper. Journal of Experimental Botany, 58(14): 3841-3852. 
8. Barry C. S., Pandey P. (2009). A survey of cultivated heirloom tomato varieties identifies four new mutant alleles at the green-flesh locus. Molecular Breeding, 24(3): 269-276. 
9. Gonzali S., Mazzucato A., Perata P. (2009). Purple as a tomato: towards high anthocyanin tomatoes. Trends in Plant Science, 14(5): 237-241. 
10. Jones C. M., Mes P., Myers J. R. (2003). Characterization and Inheritance of the Anthocyanin fruit (Aft) Tomato. Journal of Heredity, 94(6): 449-456. 
11. Shahzad T., Ahmad I., Choudhry S., Saeed M. K., Khan M. N. (2014). DPPH free radical scavenging activity of tomato, cherry tomato and watermelon: lycopene extraction, purification and quantification. International Journal of Pharmarcy and Pharmaceutical Sciences, 6 (2): 223-228. 
12. Raffo A., Leonardi C. Fogliano V.,Ambrosino P., Salucci M., Gennaro L., Bugianesi R., Giuffrida F., Quaglia G. (2002). Nutritional value of Cherry Tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv.Naomi F1) harvested at different ripening stages. Journal of Agricultural and Food chemistry, 50: 6550-6556. 
13. Commission of the European Communities. (1993). Nutrient and Energy Intakes for the European Community. Reports of the Scientific Committee for Food (31st series). Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg