Diễn biến khẩu phần khi mang thai ở phụ nữ nông thôn huyện Cẩm Khê, Phú Thọ năm 2011 – 2014.
Nghiên cứu mô tả sự thay đổi khẩu phần (KP) khi mang thai ở 50 phụ nữ
nông thôn được thực hiện từ năm 2011-2014 tại huyện Cẩm Khê, Phú Thọ. Phương pháp: Hỏi ghi KP 24h qua, thực
hiện hai ngày không liên tiếp tại các thời điểm ban đầu (trước khi có thai), thai
16 và 32 tuần. Kết quả: Tổng lượng
LTTP tiêu thụ bình quân đầu người ở 3 thời điểm lần...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu mô tả sự thay đổi khẩu phần (KP) khi mang thai ở 50 phụ nữ
nông thôn được thực hiện từ năm 2011-2014 tại huyện Cẩm Khê, Phú Thọ. Phương pháp: Hỏi ghi KP 24h qua, thực
hiện hai ngày không liên tiếp tại các thời điểm ban đầu (trước khi có thai), thai
16 và 32 tuần. Kết quả: Tổng lượng
LTTP tiêu thụ bình quân đầu người ở 3 thời điểm lần lượt là 1000,1±204,6g,
1093,9±311,0g, và 1075,9±328,1g. Năng lượng KP, lượng protein nguồn động vật,
lipid tổng số, lipid nguồn thực vật và vitamin B1 của phụ nữ tăng
lên khi mang thai (p<0,05) trong khi lượng canxi, sắt, kẽm, magie, vitamin
A, C, B2, B12, và folate không thay đổi nhiều so với
trước khi có thai (p>0,05). Năng lượng KP, lượng protein và lipid tiêu thụ ở
3 thời điểm đạt lần lượt 82,5-92,8%, 88,4-99,9% và 75,2-90,1% so với nhu cầu
khuyến nghị. Tỷ lệ protein động vật / protein tổng số dao động 39,3-46,3%. Tỷ
lệ lipid động vật / lipid tổng số đạt mức khuyến nghị ở cả ba thời điểm điều
tra. Thành phần các vitamin và chất khoáng có trong khẩu phần trước khi có thai
tương đối cân bằng hơn so với khi có thai. Ngoài năng lượng và các chất sinh
năng lượng, các chất dinh dưỡng có lượng ăn vào thấp hơn so với nhu cầu cần
được quan tâm khi mang thai là canxi, sắt, kẽm, folate, vitamin B2. Cơ
cấu sinh năng lượng từ nguồn protein, lipid và glucid P:L:G của phụ nữ tham gia
nghiên cứu ở 3 thời điểm lần lượt là 16,1:19,3:64,6; 15,7:23,9:60,4 và
15,5:22,7:61,8. Phần năng lượng do protein cung cấp cao hơn khuyến nghị trong
khi phần trăm năng lượng do lipid và glucid cung cấp là khá hợp lý ở cả ba thời
điểm.
English summary: The study described the differences in diets during pregnancy period
among 50 rural women in 2011-2014 in Cam Khe district, Phu Tho province. Method: Using 24h recall method to
collect dietary data of the subjects in two inconsecutive days at 3 time
points: baseline (pre-pregnancy), 16th, and 32nd
gestational week. Results: The mean
daily food intake in 3 time points was 1000.1±204.6g, 1093.9±311.0g, and
1075.9±328.1g, respectively. Dietary
energy, animal source protein, total lipids, plant source lipid and vitamin B1
intake of women increased during pregnancy (p<0.05) while calcium, iron,
zinc, magnesium, vitamin A, C, B2, B12, and folate intake
were not different compared with those
before pregnancy (p>0.05). Dietary energy, protein and lipid
consumption reached met from 82.5 to 92.8%, from 88.4 to 99.9%, and from 75.2
to 90.1%, respectively, the RDAs of childbearing aged and pregnant women. The
proportion of animal protein / total protein was from 39.3 to 46.3%. The ratio
of animal lipid/ total lipid reached the recommendation in all 3 time points.
Composition of vitamins and minerals in the diet before pregnancy was relatively
more balanced than during pregnancy. In addition of energy, protein, lipid and
carbohydrates, nutrients having a lower intake than the RDA when pregnancy were
calcium, iron, zinc, folate, and vitamin B2. Constitution of energy
from protein, lipid and carbohydrates (P: L: G ratio) of the subjects in 3 time
points were 16.1:19.3:64.6; 15.7:23.9:60.4 and 15.5:22.7:61.8, respectively.
The proportion of energy provided by protein was higher than recommended (up
15%) while that by the lipid and carbohydrates were quite appropriate at all 3
time points.
English summary: The study described the differences in diets during pregnancy period
among 50 rural women in 2011-2014 in Cam Khe district, Phu Tho province. Method: Using 24h recall method to
collect dietary data of the subjects in two inconsecutive days at 3 time
points: baseline (pre-pregnancy), 16th, and 32nd
gestational week. Results: The mean
daily food intake in 3 time points was 1000.1±204.6g, 1093.9±311.0g, and
1075.9±328.1g, respectively. Dietary
energy, animal source protein, total lipids, plant source lipid and vitamin B1
intake of women increased during pregnancy (p<0.05) while calcium, iron,
zinc, magnesium, vitamin A, C, B2, B12, and folate intake
were not different compared with those
before pregnancy (p>0.05). Dietary energy, protein and lipid
consumption reached met from 82.5 to 92.8%, from 88.4 to 99.9%, and from 75.2
to 90.1%, respectively, the RDAs of childbearing aged and pregnant women. The
proportion of animal protein / total protein was from 39.3 to 46.3%. The ratio
of animal lipid/ total lipid reached the recommendation in all 3 time points.
Composition of vitamins and minerals in the diet before pregnancy was relatively
more balanced than during pregnancy. In addition of energy, protein, lipid and
carbohydrates, nutrients having a lower intake than the RDA when pregnancy were
calcium, iron, zinc, folate, and vitamin B2. Constitution of energy
from protein, lipid and carbohydrates (P: L: G ratio) of the subjects in 3 time
points were 16.1:19.3:64.6; 15.7:23.9:60.4 and 15.5:22.7:61.8, respectively.
The proportion of energy provided by protein was higher than recommended (up
15%) while that by the lipid and carbohydrates were quite appropriate at all 3
time points.