CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi và một số liên quan tại 3 xã miền núi huyện Lệ Thủy tỉnh Quảng Bình năm 2012.
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Xác định tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD)và một số yếu tố liên quan của trẻ em dưới 5 tuổi tại 3 xã miền núi   huyện Lệ Thủy - tỉnh Quảng Bình. Phương pháp: Sử dụng phương pháp điều tra mô tả cắt ngang tính theo công thức tính cỡ mẫu quần thể hữu hạn: Lâm Thủy 158  em, Ngân Thủy 210  em, Kim Thủy 178 em. Chọn mẩu ngẩu nhiên đơn theo xã. Kết...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD)và một số yếu tố liên quan của trẻ em dưới 5 tuổi tại 3 xã miền núi   huyện Lệ Thủy - tỉnh Quảng Bình. Phương pháp: Sử dụng phương pháp điều tra mô tả cắt ngang tính theo công thức tính cỡ mẫu quần thể hữu hạn: Lâm Thủy 158  em, Ngân Thủy 210  em, Kim Thủy 178 em. Chọn mẩu ngẩu nhiên đơn theo xã. Kết quả: Tỷ lệ  SDD thể thấp còi (CC/T) là rất cao (50.1%). Tỷ lệ  SDD thể nhẹ cân (CN/T) 40,3% và SDD thể gầy còm là 9,3%. Có sự khác biệt về tỷ lệ SDD giữa các xã, cao nhất là xã Kim Thủy (52.1%). Tỷ lệ SDD có liên quan với nhóm tuổi của trẻ (tỷ lệ SDD tăng dần khi tuổi của trẻ tăng lên); ngoài ra còn liên quan đến nghề nghiệp của mẹ, thu nhập của mẹ, tuổi của mẹ, sự tăng cân của mẹ trong thời kỳ mang thai, số con, số lần sinh nở, khoảng cách sinh con, mẹ sử dụng viên sắt khi có thai, thời gian cai sữa, thời gian cho con ăn thêm, cho con ăn thêm đúng cách, trẻ được tẩy giun, trẻ bị tiêu chảy và trẻ bị viêm hô hấp cấp tính.   Kết quả nghiên cứu cho thấy muốn đạt được mục tiêu giảm tỷ lệ SDD trẻ em dưới 5 tuổi cần sự nổ lực phấn đấu của các cấp các ngành ở địa phương. Cần phải thay đổi tập quán sống, nâng cao hiểu biết về dinh dưỡng cho bà mẹ, tăng trách nhiệm của người cha, nâng cao đời sống cho đồng bào, công tác dân số cần quan tâm hơn. Cần bổ sung vi chất dinh dưỡng khi mang thai, giáo dục nâng cao kiến thức chăm trẻ khi ốm đau cho bà mẹ; có các đợt tẩy giun, phòng chống tiêu chảy để giảm tình trạng SDD.
English summary: The study aimed to assess nutritional status and related factors among children under 5 in 3 mountainous communes of Le Thuy district, Quang Binh province. A cross-sectional survey was conducted, using sample size calculated for limited population, which generated 158 children in Lam Thuy, 210 in Ngan Thuy, and 178 in Kim Thuy. Subjects were randomly selected in each commune. Results showed that stunting rate was high (50.1%), underweight rate was 40.3%, and wasting rate was 9.3%. There was a difference among the 3 communes, in which Kim Thuy had the highest rate (52.1%). Malnutrition was associated with child age group (it increased as age increased), with maternal occupation, maternal income, maternal age, pregnancy weight gain, number of children, number of delivery, birth interval, iron supplementation during pregnancy, weaning age, initiation of weaning food, supplementary feeding practices, deworming, occurrence of diarrhea and ARI. These emphasized that the reduction of malnutrition in children under 5 can only be achieved with the joined efforts of different levels and sectors. Focus should be changed living customs, improved nutrition knowledge for mothers, improved parental responsibilities, improved living standards and family planning. For the health sector, prioritized interventions were micronutrient supplementation during pregnancy, education on child care during sickness, deworming campaign, diarrhea prevention to reduce child malnutrition.
English summary: The study aimed to assess nutritional status and related factors among children under 5 in 3 mountainous communes of Le Thuy district, Quang Binh province. A cross-sectional survey was conducted, using sample size calculated for limited population, which generated 158 children in Lam Thuy, 210 in Ngan Thuy, and 178 in Kim Thuy. Subjects were randomly selected in each commune. Results showed that stunting rate was high (50.1%), underweight rate was 40.3%, and wasting rate was 9.3%. There was a difference among the 3 communes, in which Kim Thuy had the highest rate (52.1%). Malnutrition was associated with child age group (it increased as age increased), with maternal occupation, maternal income, maternal age, pregnancy weight gain, number of children, number of delivery, birth interval, iron supplementation during pregnancy, weaning age, initiation of weaning food, supplementary feeding practices, deworming, occurrence of diarrhea and ARI. These emphasized that the reduction of malnutrition in children under 5 can only be achieved with the joined efforts of different levels and sectors. Focus should be changed living customs, improved nutrition knowledge for mothers, improved parental responsibilities, improved living standards and family planning. For the health sector, prioritized interventions were micronutrient supplementation during pregnancy, education on child care during sickness, deworming campaign, diarrhea prevention to reduce child malnutrition.