Nghiên cứu tình trạng suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi và một số liên quan tại 3 xã miền núi huyện Lệ Thủy tỉnh Quảng Bình năm 2012.
Mục tiêu: Xác định tỷ lệ suy dinh dưỡng
(SDD)và một số yếu tố liên quan của trẻ em dưới 5 tuổi tại 3 xã miền núi huyện Lệ Thủy - tỉnh Quảng Bình.
Phương pháp: Sử dụng phương pháp điều tra mô tả cắt
ngang tính theo công thức tính cỡ mẫu quần thể hữu hạn: Lâm Thủy 158 em, Ngân Thủy 210 em, Kim Thủy 178 em. Chọn mẩu ngẩu nhiên đơn
theo xã.
Kết...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tỷ lệ suy dinh dưỡng
(SDD)và một số yếu tố liên quan của trẻ em dưới 5 tuổi tại 3 xã miền núi huyện Lệ Thủy - tỉnh Quảng Bình.
Phương pháp: Sử dụng phương pháp điều tra mô tả cắt
ngang tính theo công thức tính cỡ mẫu quần thể hữu hạn: Lâm Thủy 158 em, Ngân Thủy 210 em, Kim Thủy 178 em. Chọn mẩu ngẩu nhiên đơn
theo xã.
Kết quả: Tỷ lệ SDD thể thấp còi (CC/T) là rất cao (50.1%).
Tỷ lệ SDD thể nhẹ cân (CN/T) 40,3% và
SDD thể gầy còm là 9,3%. Có sự khác
biệt về tỷ lệ SDD giữa các xã, cao nhất là xã Kim Thủy (52.1%). Tỷ lệ SDD có liên quan với nhóm tuổi của trẻ
(tỷ lệ SDD tăng dần khi tuổi của trẻ tăng lên); ngoài ra còn liên quan đến nghề
nghiệp của mẹ, thu nhập của mẹ, tuổi của mẹ, sự tăng cân của mẹ trong thời kỳ
mang thai, số con, số lần sinh nở, khoảng cách sinh con, mẹ sử dụng viên sắt
khi có thai, thời gian cai sữa, thời gian cho con ăn thêm, cho con ăn thêm đúng
cách, trẻ được tẩy giun, trẻ bị tiêu chảy và trẻ bị viêm hô hấp cấp
tính.
Kết
quả nghiên cứu cho thấy muốn đạt được mục tiêu giảm tỷ lệ SDD trẻ em dưới 5
tuổi cần sự nổ lực phấn đấu của các cấp các ngành ở địa phương. Cần phải thay
đổi tập quán sống, nâng cao hiểu biết về dinh dưỡng cho bà mẹ, tăng trách nhiệm
của người cha, nâng cao đời sống cho đồng bào, công tác dân số cần quan tâm
hơn. Cần bổ sung vi chất dinh dưỡng khi mang thai, giáo dục nâng cao kiến thức
chăm trẻ khi ốm đau cho bà mẹ; có các đợt tẩy giun, phòng chống tiêu chảy để
giảm tình trạng SDD.
English summary: The study aimed
to assess nutritional status and related factors among children under 5 in 3
mountainous communes of Le Thuy district, Quang Binh province. A
cross-sectional survey was conducted, using sample size calculated for limited
population, which generated 158 children in Lam Thuy, 210 in Ngan Thuy, and 178
in Kim Thuy. Subjects were randomly selected in each commune. Results showed
that stunting rate was high (50.1%), underweight rate was 40.3%, and wasting
rate was 9.3%. There was a difference among the 3 communes, in which Kim Thuy
had the highest rate (52.1%). Malnutrition was associated with child age group
(it increased as age increased), with maternal occupation, maternal income,
maternal age, pregnancy weight gain, number of children, number of delivery,
birth interval, iron supplementation during pregnancy, weaning age, initiation
of weaning food, supplementary feeding practices, deworming, occurrence of
diarrhea and ARI. These emphasized that the reduction of malnutrition in
children under 5 can only be achieved with the joined efforts of different
levels and sectors. Focus should be changed living customs, improved nutrition
knowledge for mothers, improved parental responsibilities, improved living
standards and family planning. For the health sector, prioritized interventions
were micronutrient supplementation during pregnancy, education on child care
during sickness, deworming campaign, diarrhea prevention to reduce child
malnutrition.
English summary: The study aimed
to assess nutritional status and related factors among children under 5 in 3
mountainous communes of Le Thuy district, Quang Binh province. A
cross-sectional survey was conducted, using sample size calculated for limited
population, which generated 158 children in Lam Thuy, 210 in Ngan Thuy, and 178
in Kim Thuy. Subjects were randomly selected in each commune. Results showed
that stunting rate was high (50.1%), underweight rate was 40.3%, and wasting
rate was 9.3%. There was a difference among the 3 communes, in which Kim Thuy
had the highest rate (52.1%). Malnutrition was associated with child age group
(it increased as age increased), with maternal occupation, maternal income,
maternal age, pregnancy weight gain, number of children, number of delivery,
birth interval, iron supplementation during pregnancy, weaning age, initiation
of weaning food, supplementary feeding practices, deworming, occurrence of
diarrhea and ARI. These emphasized that the reduction of malnutrition in
children under 5 can only be achieved with the joined efforts of different
levels and sectors. Focus should be changed living customs, improved nutrition
knowledge for mothers, improved parental responsibilities, improved living
standards and family planning. For the health sector, prioritized interventions
were micronutrient supplementation during pregnancy, education on child care
during sickness, deworming campaign, diarrhea prevention to reduce child
malnutrition.