Mức tiêu thụ thực phẩm nguồn động vật và tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở phụ nữ thiếu năng lượng trường diễn lứa tuổi sinh đẻ ở nông thôn Việt Nam
Thiếu
máu ở bà mẹ và việc sinh ra trẻ có cân nặng sơ sinh thấp rất phổ biến ở
phụ nữ nông thôn Việt Nam, đặc biệt ở phụ nữ thiếu dinh dưỡng. Ở các
nước đang phát triển, sức khỏe của bà mẹ và trẻ sơ sinh có liên quan tới
mức tiêu thụ các thực phẩm nguồn động vật (ASF). Vì vậy, chúng tôi đã tiến hành nghiên cứu khẩu phần
ăn và mức tiêu thụ thực phẩm...
Tóm tắt tiếng Việt: Thiếu
máu ở bà mẹ và việc sinh ra trẻ có cân nặng sơ sinh thấp rất phổ biến ở
phụ nữ nông thôn Việt Nam, đặc biệt ở phụ nữ thiếu dinh dưỡng. Ở các
nước đang phát triển, sức khỏe của bà mẹ và trẻ sơ sinh có liên quan tới
mức tiêu thụ các thực phẩm nguồn động vật (ASF). Vì vậy, chúng tôi đã tiến hành nghiên cứu khẩu phần
ăn và mức tiêu thụ thực phẩm nguồn động vật ở phụ nữ lứa tuổi sinh đẻ có chỉ số
khối cơ thể (BMI, kg/m2) nhỏ hơn 18,5 sống trên địa bàn huyện Cẩm
Khê tỉnh Phú Thọ. Thảo luận nhóm được thực hiện trên 218 phụ nữ từ 18 đến 30
tuổi ở 21 xã. Thu thập số liệu về khẩu phần 24 giờ qua được thực hiện trên 24
đối tượng tại 3 xã đại diện, trong đó 9 đối tượng được hỏi ghi khẩu phần nhắc
lại trong 5 ngày không liên tiếp. Năng lượng khẩu phần trung bình là 1756±267
kcal/ngày, trong đó 14% năng lượng từ protein và 4,3% là từ protein nguồn động
vật. Sắt khẩu phần trung bình là 9,3±2,3 mg/ngày, kẽm là 7,3±2,1 mg/ngày,
vitamin A, vitamin B2, vitamin B6, acid folic, và vitamin
B12 trung bình theo ngày lần lượt là 543 ±568 mg
RAE, 0,56±0,25 mg, 0,96±0,23mg, 276±164mg và
2,79±2,62mg,
trong đó 17% sắt, 23% kẽm và 56% vitamin A là từ thực phẩm nguồn động vật. Hầu
hết đối tựơng có lượng sắt và kẽm khẩu phần thấp hơn so với nhu cầu khuyến nghị
cho người Việt Nam. 60-70% đối tượng có lượng vitamin A và B12 khẩu
phần thấp hơn so với nhu cầu khuyến nghị. Cá, trứng và thịt lợn là những thực
phẩm nguồn động vật chủ yếu. Phụ nữ tiêu thụ nhiều thực phẩm nguồn động vật hơn
khi mang thai với sự ủng hộ của chồng và mẹ chồng, khi có thu nhập cao hơn, vào
các ngày lễ, và giữa các vụ mùa khi họ có thể bắt cua và cá trên các cánh đồng.
Người phụ nữ cũng có thói quen nhường các thực phẩm nguồn động vật cho các
thành viên khác trong gia đình. Vì vậy, do thói quen và điều kiện gia đình, phụ
nữ lứa tuổi sinh đẻ ở nông thôn Việt Nam bị hạn chế trong việc tiêu thụ các
thực phẩm nguồn động vật, và đặt họ vào nguy cơ bị thiếu vi chất dinh dưỡng và
có kết quả thai nghén kém.
English summary: Maternal
anemia and low birth weight babies are common among rural Vietnamese
women, particularly among underweight women. In developing countries,
positive maternal and infant health outcomes are associated with intake
of animal source foods (ASF). Therefore, we evaluated total diet and ASF
intake
among non-pregnant women of reproductive age with body mass index (BMI,
kg/m2)
less than 18.5 living in the Cam Khe district of Phu Tho province. 218 women (18 to 30 yrs) from 21 communes
participated in focus group sessions. 24-hr dietary recalls were
collected from
24 women from 3 representative communes; 5 non-consecutive repeated
recalls
from 9 women (60 recalls total). Mean
(SD) energy intake was 1756 (267)
kcal/d with 14%
from protein and 4.3% from ASF protein. Mean (SD) iron intake was 9.3
(2.3)
mg/d, zinc 7.3 (2.1) mg/d, vitamin A 543 (568) mg RAE/d, vitamin B2
0.56
(0.25), vitamin B6 0.96 (0.23), folic acid 276 (164), and
vitamin B12
2.79 (2.62) mg/d. 17% of iron, 23% of zinc, and 56%
of vitamin
A were from ASF. Nearly 100% of
participants had iron and zinc intakes below the Vietnamese RDA; between
60%
and 70% had vitamin A and B12 intakes below RDA. Fish, eggs, and pork were the primary sources
of ASF. Women reported they consumed more ASFs when pregnant, if
encouraged to
by their husbands and mothers-in-law, when income was higher, during
holidays,
and between harvests when they could catch field crabs and fish. When
ASFs were
available for other family members, women reported abstaining from
eating ASFs
to maintain an image of politeness with the family. Thus,
accessibility and cultural habits limit
ASF intake by rural Vietnamese reproductive aged women, putting them at
risk
for micronutrient deficiencies and poor pregnancy outcomes.
English summary: Maternal
anemia and low birth weight babies are common among rural Vietnamese
women, particularly among underweight women. In developing countries,
positive maternal and infant health outcomes are associated with intake
of animal source foods (ASF). Therefore, we evaluated total diet and ASF
intake
among non-pregnant women of reproductive age with body mass index (BMI,
kg/m2)
less than 18.5 living in the Cam Khe district of Phu Tho province. 218 women (18 to 30 yrs) from 21 communes
participated in focus group sessions. 24-hr dietary recalls were
collected from
24 women from 3 representative communes; 5 non-consecutive repeated
recalls
from 9 women (60 recalls total). Mean
(SD) energy intake was 1756 (267)
kcal/d with 14%
from protein and 4.3% from ASF protein. Mean (SD) iron intake was 9.3
(2.3)
mg/d, zinc 7.3 (2.1) mg/d, vitamin A 543 (568) mg RAE/d, vitamin B2
0.56
(0.25), vitamin B6 0.96 (0.23), folic acid 276 (164), and
vitamin B12
2.79 (2.62) mg/d. 17% of iron, 23% of zinc, and 56%
of vitamin
A were from ASF. Nearly 100% of
participants had iron and zinc intakes below the Vietnamese RDA; between
60%
and 70% had vitamin A and B12 intakes below RDA. Fish, eggs, and pork were the primary sources
of ASF. Women reported they consumed more ASFs when pregnant, if
encouraged to
by their husbands and mothers-in-law, when income was higher, during
holidays,
and between harvests when they could catch field crabs and fish. When
ASFs were
available for other family members, women reported abstaining from
eating ASFs
to maintain an image of politeness with the family. Thus,
accessibility and cultural habits limit
ASF intake by rural Vietnamese reproductive aged women, putting them at
risk
for micronutrient deficiencies and poor pregnancy outcomes.