CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu ảnh hưởng của tỷ lệ bột mì và tỷ lệ đường phối trộn đến chất lượng của bánh yến mạch có bổ sung dịch lá dứa thơm
5 lượt xem
chia sẻ
Yến mạch được trồng phổ biến ở các nước ôn đới. Yến mạch có giá trị dinh dưỡng cao, giàu đạm và chất xơ. Lá dứa có tính mát, mùi thơm dễ chịu, lá dứa thường phân bố ở vùng nhiệt đới và cận nhiệt đới. Ở Việt Nam, lá dứa được trồng khắp cả nước. Yến mạch giàu dinh dưỡng, chất xơ, mùi vị nhạt nên kết hợp cùng dịch lá dứa sẽ làm tăng giá trị cảm...
Tóm tắt tiếng Việt: Yến mạch được trồng phổ biến ở các nước ôn đới. Yến mạch có giá trị dinh dưỡng cao, giàu đạm và chất xơ. Lá dứa có tính mát, mùi thơm dễ chịu, lá dứa thường phân bố ở vùng nhiệt đới và cận nhiệt đới. Ở Việt Nam, lá dứa được trồng khắp cả nước. Yến mạch giàu dinh dưỡng, chất xơ, mùi vị nhạt nên kết hợp cùng dịch lá dứa sẽ làm tăng giá trị cảm quan (màu, mùi, vị) và phù hợp với nhu cầu ăn kiêng, giữ sức khỏe của con người ngày nay. Nghiên cứu này được thực hiện để tìm được tỷ lệ bột mì và tỷ lệ đường phối trộn thích hợp nhằm đảm bảo về đặc tính vật lý và giá trị cảm quan của bánh yến mạch. Kết quả cho thấy tỷ lệ tối ưu của bột mì là 60% so với yến mạch và tỷ lệ đường saccharose là 50% so với bột yến mạch thì sản phẩm đạt độ giòn, xốp và giá trị cảm quan cao, sản phẩm không nhiễm vi sinh vật sau 4 tuần bảo quản với bao bì PA hút chân không.
English summary: Oats are popularly grown in countries with temperate climates. Oats have a high nutritional value, rich in protein and fiber. Pandan leaves have a cool, pleasant aroma. They are often grown in the tropics and subtropics. In Vietnam, Pandan leaves (Pandanus amaryllifolius) are grown widely in the country. Oats have a light taste, when being combined with pandan leaf juice, it will increase the sensory value (color, smell, taste) and suit the needs of diet, keeping people healthy today. This research is done to survey the appropriate ratio of flour and sugar mix to ensure the physical properties and sensory value of the oats. The results showed that the optimum ratio of wheat flour was 60% (compared with oats 100%) and the ratio of saccharose was 50% (compared with oats 100%), the product achieved appropriate hardness and high sensory values, the product was free of microbiological contamination after 4 weeks of storage with vacuum PA packaging (do not use chemical preservatives).
English summary: Oats are popularly grown in countries with temperate climates. Oats have a high nutritional value, rich in protein and fiber. Pandan leaves have a cool, pleasant aroma. They are often grown in the tropics and subtropics. In Vietnam, Pandan leaves (Pandanus amaryllifolius) are grown widely in the country. Oats have a light taste, when being combined with pandan leaf juice, it will increase the sensory value (color, smell, taste) and suit the needs of diet, keeping people healthy today. This research is done to survey the appropriate ratio of flour and sugar mix to ensure the physical properties and sensory value of the oats. The results showed that the optimum ratio of wheat flour was 60% (compared with oats 100%) and the ratio of saccharose was 50% (compared with oats 100%), the product achieved appropriate hardness and high sensory values, the product was free of microbiological contamination after 4 weeks of storage with vacuum PA packaging (do not use chemical preservatives).