Nghiên cứu ảnh hưởng của tỷ lệ bột mì và tỷ lệ đường phối trộn đến chất lượng của bánh yến mạch có bổ sung dịch lá dứa thơm
Yến mạch được trồng phổ biến ở
các nước ôn đới. Yến mạch có giá trị dinh dưỡng cao, giàu đạm và chất xơ. Lá dứa
có tính mát, mùi thơm dễ chịu, lá dứa thường phân bố ở vùng nhiệt đới và cận
nhiệt đới. Ở Việt Nam, lá dứa được trồng khắp cả nước. Yến mạch giàu dinh dưỡng,
chất xơ, mùi vị nhạt nên kết hợp cùng dịch lá dứa sẽ làm tăng giá trị cảm...
Tóm tắt tiếng Việt: Yến mạch được trồng phổ biến ở
các nước ôn đới. Yến mạch có giá trị dinh dưỡng cao, giàu đạm và chất xơ. Lá dứa
có tính mát, mùi thơm dễ chịu, lá dứa thường phân bố ở vùng nhiệt đới và cận
nhiệt đới. Ở Việt Nam, lá dứa được trồng khắp cả nước. Yến mạch giàu dinh dưỡng,
chất xơ, mùi vị nhạt nên kết hợp cùng dịch lá dứa sẽ làm tăng giá trị cảm quan
(màu, mùi, vị) và phù hợp với nhu cầu ăn kiêng, giữ sức khỏe của con người ngày
nay. Nghiên cứu này được thực hiện để tìm được tỷ lệ bột mì và tỷ lệ đường phối
trộn thích hợp nhằm đảm bảo về đặc tính vật lý và giá trị cảm quan của bánh yến
mạch. Kết quả cho thấy tỷ lệ tối ưu của bột mì là 60% so với yến mạch và tỷ lệ
đường saccharose là 50% so với bột yến mạch thì sản phẩm đạt độ giòn, xốp và
giá trị cảm quan cao, sản phẩm không nhiễm vi sinh vật sau 4 tuần bảo quản với
bao bì PA hút chân không.
English summary: Oats are popularly grown in
countries with temperate climates. Oats have a high nutritional value, rich in
protein and fiber. Pandan leaves have a cool, pleasant aroma. They are often
grown in the tropics and subtropics. In Vietnam, Pandan leaves (Pandanus
amaryllifolius) are grown widely in the country. Oats have a light taste, when
being combined with pandan leaf juice, it will increase the sensory value
(color, smell, taste) and suit the needs of diet, keeping people healthy today.
This research is done to survey the appropriate ratio of flour and sugar mix to
ensure the physical properties and sensory value of the oats. The results
showed that the optimum ratio of wheat flour was 60% (compared with oats 100%)
and the ratio of saccharose was 50% (compared with oats 100%), the product
achieved appropriate hardness and high sensory values, the product was free of microbiological
contamination after 4 weeks of storage with vacuum PA packaging (do not use
chemical preservatives).
English summary: Oats are popularly grown in
countries with temperate climates. Oats have a high nutritional value, rich in
protein and fiber. Pandan leaves have a cool, pleasant aroma. They are often
grown in the tropics and subtropics. In Vietnam, Pandan leaves (Pandanus
amaryllifolius) are grown widely in the country. Oats have a light taste, when
being combined with pandan leaf juice, it will increase the sensory value
(color, smell, taste) and suit the needs of diet, keeping people healthy today.
This research is done to survey the appropriate ratio of flour and sugar mix to
ensure the physical properties and sensory value of the oats. The results
showed that the optimum ratio of wheat flour was 60% (compared with oats 100%)
and the ratio of saccharose was 50% (compared with oats 100%), the product
achieved appropriate hardness and high sensory values, the product was free of microbiological
contamination after 4 weeks of storage with vacuum PA packaging (do not use
chemical preservatives).