CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu điều kiện thủy phân phụ phẩm protein của quá trình sản xuất maltodextrin từ gạo bằng enzyme protease thương mại
4 lượt xem
chia sẻ
Lương Thị Như Hoa, Nguyễn Thùy LinhProtein gạo là một sản phẩm phụ thu được trong quá trình sản xuất maltodextrin từ gạo bằng phương pháp enzyme thủy phân tinh bột. Sản phẩm protein gạo thủy phân có giá trị dinh dưỡng cao từ thực vật và không gây dị ứng cho người sử dụng. Đã xác định được các điều kiện thủy phân protein gạo bằng enzyme protease...
Tóm tắt tiếng Việt: Lương Thị Như Hoa, Nguyễn Thùy LinhProtein gạo là một sản phẩm phụ thu được trong quá trình sản xuất maltodextrin từ gạo bằng phương pháp enzyme thủy phân tinh bột. Sản phẩm protein gạo thủy phân có giá trị dinh dưỡng cao từ thực vật và không gây dị ứng cho người sử dụng. Đã xác định được các điều kiện thủy phân protein gạo bằng enzyme protease thương mại với các thông số kỹ thuật sau: nồng độ cơ chất 15%, kết hợp alcalase 2.4L và flavourzyme 500MG với nồng độ enzyme mỗi loại là 0,15%, nhiệt độ thủy phân 550C, thời gian thủy phân 20 giờ, pH 7,0. Hiệu suất thủy phân protein đạt khoảng 75%. Dịch thủy phân sẽ được thu hồi sản phẩm dạng bột chế phẩm protein và có thể ứng dụng làm nguyên liệu sản xuất thực phẩm chức năng bổ sung nguồn đạm thực vật có giá trị dinh dưỡng cao.
English summary: Rice protein is a byproduct obtained from maltodextrin production from rice starch by enzyme hydrolysis method. Hydrolyzed rice protein products have high nutritional value from plants and are hypoallergenic for users. The optimal conditions for rice protein hydrolysis by commercial protease enzyme were determined with the following conditions: substrate concentration of 15%, in combination of alcalase 2.4L and flavourzyme 500MG with an enzyme concentration of 0.15% each, hydrolysis temperature of 550C, hydrolysis time of 20 hours, pH at 7.0. Protein hydrolysis efficiency is about 75%. The hydrolyzate rice protein will be recovered as a powder protein product and can be used as a material for functional food production to supplement plant protein resources of high nutritional value.
English summary: Rice protein is a byproduct obtained from maltodextrin production from rice starch by enzyme hydrolysis method. Hydrolyzed rice protein products have high nutritional value from plants and are hypoallergenic for users. The optimal conditions for rice protein hydrolysis by commercial protease enzyme were determined with the following conditions: substrate concentration of 15%, in combination of alcalase 2.4L and flavourzyme 500MG with an enzyme concentration of 0.15% each, hydrolysis temperature of 550C, hydrolysis time of 20 hours, pH at 7.0. Protein hydrolysis efficiency is about 75%. The hydrolyzate rice protein will be recovered as a powder protein product and can be used as a material for functional food production to supplement plant protein resources of high nutritional value.