Sử dụng chế phẩm ezym - glucosidaza nhằm tăng hương dịch quả vải tươi
Dịch
quả vải tươi là một sản phẩm đặc biệt của Việt Nam. Nó có giá trị dinh
dưỡng cao tuy nhiên hương và vị lại chưa được hấp dẫn nhất là sau khi
chế biến. Nước ta có nhu cầu tiêu thụ vải cao vì dễ sử dụng và có lợi
cho sức khỏe. Do đó, việc tìm ra một phương pháp để cảo thiện hương dịch
quả vải là rất cần thiết cho công nghiệp thực phẩm. Từ...
Tóm tắt tiếng Việt: Dịch
quả vải tươi là một sản phẩm đặc biệt của Việt Nam. Nó có giá trị dinh
dưỡng cao tuy nhiên hương và vị lại chưa được hấp dẫn nhất là sau khi
chế biến. Nước ta có nhu cầu tiêu thụ vải cao vì dễ sử dụng và có lợi
cho sức khỏe. Do đó, việc tìm ra một phương pháp để cảo thiện hương dịch
quả vải là rất cần thiết cho công nghiệp thực phẩm. Từ nghiên cứu các
tài liệu sưu tầm được và dựa vào tính năng của sản phẩm enzim b- glucosidase
được chiết xuất từ nhân hạt mơ, chúng tôi quyết định dùng giải pháp
enzym cho mục đích này. Điều kiện tối ưu để chế biến là với enzym có
nồng độ 350UI/ml, ở nhiệt độ 35 độ C và trong 90 phút.
English summary: Litchi juice is a special product of Vietnam. It has high nutrition value but not good taste and flavour, especially after processing. In our country now, the fruit juice has a big demand for consumers because it is easy to use, and
good for health. Therefore, research to find out a method to improve
flavour of litchi juice is very useful for our food industry. From
information of collected documents and the function of enzyme b- glucosidase product
extracted from apricot kernel, we have decided to use enzyme solution
for this purpose. The optimum condition for processing process are that
enzyme concentration is 350UI/ml, temperature and duration are 35 degree
C and 90 minutes.
English summary: Litchi juice is a special product of Vietnam. It has high nutrition value but not good taste and flavour, especially after processing. In our country now, the fruit juice has a big demand for consumers because it is easy to use, and
good for health. Therefore, research to find out a method to improve
flavour of litchi juice is very useful for our food industry. From
information of collected documents and the function of enzyme b- glucosidase product
extracted from apricot kernel, we have decided to use enzyme solution
for this purpose. The optimum condition for processing process are that
enzyme concentration is 350UI/ml, temperature and duration are 35 degree
C and 90 minutes.