Tìm hiểu tập quán nuôi con của bà mẹ dân tộc thiểu số ở Tây Nguyên
Với mục đích tìm
hiểu một cách tương đối đầy đủ về các tập quán nuôi con của các bà mẹ
thuộc một số dân tộc cư trú lâu đời ở Tây Nguyên, bằng kỹ thuật nghiên
cứu ngang mô tả, chọn mẫu theo phương pháp ngẫu nhiên nhiều giai đoạn,
chúng tôi đã khảo sát tập quán của 1.1170 bà mẹ người dân tộc Ê Đê (Đắk
Lắk), Gia Rai (Gia Lai), Ba nar (Gia Lai), Xơ...
Tóm tắt tiếng Việt: Với mục đích tìm
hiểu một cách tương đối đầy đủ về các tập quán nuôi con của các bà mẹ
thuộc một số dân tộc cư trú lâu đời ở Tây Nguyên, bằng kỹ thuật nghiên
cứu ngang mô tả, chọn mẫu theo phương pháp ngẫu nhiên nhiều giai đoạn,
chúng tôi đã khảo sát tập quán của 1.1170 bà mẹ người dân tộc Ê Đê (Đắk
Lắk), Gia Rai (Gia Lai), Ba nar (Gia Lai), Xơ Đăng (Kon Tum), M Nông
(Đắk Nông) và Cơ Hor (Lâm Đồng). Kết quả cho thấy: Có đến 58,3% bà mẹ
sinh con tại nhà, chủ yếu là do 43,7% là do mụ vườn đỡ. Có
đến 40,3% bà mẹ chỉ được nghỉ ít hơn 1 tháng sau khi sinh. Chỉ có 3,8%
bà mẹ có thói quen cho trẻ bú trong vòng 30 phút đầu sau khi sinh. Lý do
không cho trẻ bú ngay chủ yếu là “chờ sữa về”. Có 73,8% bà mẹ cho rằng
cho đến lúc trẻ tự bỏ bú. Lý do cai sữa chủ yếu là trẻ tự bỏ bú. Có
34,1% trẻ được ăn bổ sung trước 3 tháng tuổi và 65,9% từ tháng thứ tư.
Thức ăn bổ sung đầu tiên thường là cháo (34,8%) hoặc các loại bột
(26,6%). Có 22,9% trẻ được ăn cơm ngay từ lần đầu tiên, trong đó có
15,5% trẻ được cho ăn cơm hạt. 62,7% bà mẹ có thói quen không cho dầu
hoặc mỡ vào thức ăn bổ sung của trẻ. Lý do không cho trẻ ăn dầu và mỡ
chủ yếu là do bà mẹ không biết việc cần thiết phải sử dụng thực phẩm
này. Vẫn còn 33,5% bà mẹ có thói quen cho trẻ ăn cơm nhai. 45,0% bà mẹ
có thói quen cho trẻ ăn kiêng khi trẻ bị tiêu chảy. Những thực phẩm trẻ
không được dùng lúc bị tiêu chảy là dầu, mỡ, cá, tôm…
English summary: The
study aimed to explore child nutrition practices of ethnic mothers
living forlone time in Tay Nguyen area. The study design was
cross-descriptive survey with multi-stag random sampling. There were
1,170 mothers from ethnic groups such as Ede (Daklak), Gia Rai (Gia Lai), Banar (Gia Lai), Xo Dang Kon Turn), M’Nong (Dak Nong) and Co Hor (Lam Dong) interviewed. Results showed that 58.3% mothers still delivered at home,
mainly assisted by traditional birth attendants (43.7%). 40.3% mothers
had maternal leave less than 1 month. Only 3.8% mothers breastfed their
babies within 30 minutes after delivery. The reason fro this delayed practice was “waiting for the coming of breast milk”. There were 73.8% of the mothers, who would breastfeed their babies until the babies wean themselves. The reason for weaning was that the children quit it themselves 34.1% of the children were gwen complementary feeding
before 3 months old and 65.9% from the 4th month. The starting weaning
food was often rice soup (34.8%) or flour paste (26.6%). 22.9% of the
children were given rice at the very first weaning meal,
of which 15.5% were given whole seed rice. There were 62.7% mothers not
having the practice of adding fat/oil in weaning foods. The reason they
did not practice was that they did not know the importance of fat/oil.
There were 33.5% mothers still practisrng rice chewing before feeding to the their children,and 45% having the practice of food abstainance when their children got diarrhea. The foods that should be avoided included oil, fat, fish, shrimp...
English summary: The
study aimed to explore child nutrition practices of ethnic mothers
living forlone time in Tay Nguyen area. The study design was
cross-descriptive survey with multi-stag random sampling. There were
1,170 mothers from ethnic groups such as Ede (Daklak), Gia Rai (Gia Lai), Banar (Gia Lai), Xo Dang Kon Turn), M’Nong (Dak Nong) and Co Hor (Lam Dong) interviewed. Results showed that 58.3% mothers still delivered at home,
mainly assisted by traditional birth attendants (43.7%). 40.3% mothers
had maternal leave less than 1 month. Only 3.8% mothers breastfed their
babies within 30 minutes after delivery. The reason fro this delayed practice was “waiting for the coming of breast milk”. There were 73.8% of the mothers, who would breastfeed their babies until the babies wean themselves. The reason for weaning was that the children quit it themselves 34.1% of the children were gwen complementary feeding
before 3 months old and 65.9% from the 4th month. The starting weaning
food was often rice soup (34.8%) or flour paste (26.6%). 22.9% of the
children were given rice at the very first weaning meal,
of which 15.5% were given whole seed rice. There were 62.7% mothers not
having the practice of adding fat/oil in weaning foods. The reason they
did not practice was that they did not know the importance of fat/oil.
There were 33.5% mothers still practisrng rice chewing before feeding to the their children,and 45% having the practice of food abstainance when their children got diarrhea. The foods that should be avoided included oil, fat, fish, shrimp...