CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng ở người cao tuổi ở thành phố Hồ Chí Minh
4 lượt xem
chia sẻ
Cả hai tình trạng suy dinh dưỡng và thừa cân tồn tại song song ở người lớn tuổi tại TP,  HCM với tỉ lệ lần lượt là 21,4% và 17,8%. Cư ngụ ở vùng ngoại thành, nam giới, tuổi ≥ 80 là yếu tố nguy cơ của suy dinh dưỡng, và suy dinh dưỡng lại là yếu tố nguy cơ của thiếu máu ở người lớn tuổi. Ngược lại, nữ giới, tuổi 60-69 thì có nhiều nguy cơ bị thừa...
Tóm tắt tiếng Việt: Cả hai tình trạng suy dinh dưỡng và thừa cân tồn tại song song ở người lớn tuổi tại TP,  HCM với tỉ lệ lần lượt là 21,4% và 17,8%. Cư ngụ ở vùng ngoại thành, nam giới, tuổi ≥ 80 là yếu tố nguy cơ của suy dinh dưỡng, và suy dinh dưỡng lại là yếu tố nguy cơ của thiếu máu ở người lớn tuổi. Ngược lại, nữ giới, tuổi 60-69 thì có nhiều nguy cơ bị thừa dinh dưỡng và tình trạng thừa cân lại là yếu tố nguy cơ của tăng huyết áp, và cũng có thể là yếu tố nguy cơ của một số bệnh tim mạch, tiểu đường, đau khớp. Thiếu máu và tăng huyết áp chiếm tỉ lệ cao ở người cao tuổi rất cần được quan tâm đúng mức.
English summary: The proportion and number of elderly is increasing in developing countries. However, information on nutritional status of this group is limited. To identify the prevalence of  under and over weight, serum lipid dysfunction, and nutritional related factors in the elderly. A cross–sectional survey was conducted in Ho Chi Minh City in 2001. Subjects were 899 elderly 60 years old and greater (361 males, 538 females). Subjects were measured height, weight, % body fat, blood pressure, & serum lipids and interviewed. The prevalence of underweight in males and females are 26.4% and 18.0%, respectively, higher in rural area than urban area (28.3% vs, 8.4%), increased with age, and related to anemia status, and history of tuberculosis. Whereas, the prevalence of  overweight in females higher than males (21.4% vs, 12.5%), no significant different between urban and rural area (18.9% vs, 15.2%, respectively), related to serum lipid dysfunction, % body fat, hypertension and history of hypertension, cariovascular diseases, diabetes. The prevalence of anemia and hypertension is high in the elderly (36.6% and 56.2%, respectively). Under and over nutrition in the elderly are co-exits and related to diseases in different trend in urban and rural areas of  Ho Chi Minh City, anemia and hypertension status in the elderly need to be concerned.
English summary: The proportion and number of elderly is increasing in developing countries. However, information on nutritional status of this group is limited. To identify the prevalence of  under and over weight, serum lipid dysfunction, and nutritional related factors in the elderly. A cross–sectional survey was conducted in Ho Chi Minh City in 2001. Subjects were 899 elderly 60 years old and greater (361 males, 538 females). Subjects were measured height, weight, % body fat, blood pressure, & serum lipids and interviewed. The prevalence of underweight in males and females are 26.4% and 18.0%, respectively, higher in rural area than urban area (28.3% vs, 8.4%), increased with age, and related to anemia status, and history of tuberculosis. Whereas, the prevalence of  overweight in females higher than males (21.4% vs, 12.5%), no significant different between urban and rural area (18.9% vs, 15.2%, respectively), related to serum lipid dysfunction, % body fat, hypertension and history of hypertension, cariovascular diseases, diabetes. The prevalence of anemia and hypertension is high in the elderly (36.6% and 56.2%, respectively). Under and over nutrition in the elderly are co-exits and related to diseases in different trend in urban and rural areas of  Ho Chi Minh City, anemia and hypertension status in the elderly need to be concerned.