Tình trạng dinh dưỡng và mối liên quan với tập quán nuôi dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay tại Thái Nguyên
Đặt vấn đề: SDD trẻ em dưới 5 tuổi vẫn là vấn đề sức khoẻ cộng đồng ở Việt Nam, đặc biệt là vùng dân tộc thiểu số.Mục tiêu nghiên cứu: Mô
tả tình trạng dinh dưỡng; tập quán dinh dưỡng và mối liên quan với tình
trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay. Đối tượng và
phương pháp nghiên cứu: Mô tả cắt ngang có phân tích trên 224 trẻ...
Tóm tắt tiếng Việt: Đặt vấn đề: SDD trẻ em dưới 5 tuổi vẫn là vấn đề sức khoẻ cộng đồng ở Việt Nam, đặc biệt là vùng dân tộc thiểu số.Mục tiêu nghiên cứu: Mô
tả tình trạng dinh dưỡng; tập quán dinh dưỡng và mối liên quan với tình
trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay. Đối tượng và
phương pháp nghiên cứu: Mô tả cắt ngang có phân tích trên 224 trẻ em
dưới 5 tuổi và 197 người mẹ dân tộc Sán Chay tại 1 xã nơi đồng bào Sán
Chay đã cư trú trên 3 đời.
Kết quả: SDD thể nhẹ cân ở trẻ em dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay là 42,8%, thể thấp còi là 45,5%, thể gầy còm là 12,6%. SDD liên quan đến một số quan niệm chưa đúng: bệnh do
di truyền (40,6%), sợ ăn nhiều thai to khó đẻ (39,6%), không dám cho
trẻ bú sữa non vì sợ tiêu chảy (24,4%). Nguy cơ SDD ở trẻ không bú mẹ
hoàn toàn trong 4 tháng đầu là 1,83 lần, cai sữa sớm trước 18 tháng là
2,39 lần, ăn bổ sung không đủ 4 nhóm thực phẩm là 2,3 lần.
Kết luận: Tỷ lệ SDD trẻ em dân tộc Sán Chay khá cao có liên quan đến tập quán sợ ăn nhiều thai to khó đẻ, không cho trẻ bú sữa non ăn bổ sung sớm.
English summary: Malnutrition in children under 5 years is a community health problem in Viet Nam, especially in the minority children. Objectives: To
describe nutritional status, feeding habits and its relation to
nutritional status in San chay ethnic children under 5 years. Method: A
cross- sectional descriptive study was conducted in 224 San Chay ethnic
minority children under 5 years and 197 San Chay ethnic mothers at a
commune where San Chay ethnic people have been living for three or more
generations. Results:
The prevalence of underweight in the San Chay ethnic minority children
under 5 years made up 42.8%, stunting was 45.5% and wasting was
accounted for 12.6%. Malnutrition status is associated to several
misconceptions, including: “The malnutrition is due to genetics”
(40.6%), “overeating will make a greater fetus and difficult labor”
(39.6%), “diarrhea is caused by colostrums” (24.4%). The risk of
malnutrition in infants who were not exclusively breastfed during the
first 4 months of life is 1.83 times, in infants who were early weaned
before 18 months of life is 2.39 times, and in children who were given
insufficient supplementary feeding of 4 food groups is 2.3 times
higher. Conclusion: The prevalence of
malnutrition in the San Chay ethnic minority children was higher than
that in the Kinh children in the same region. Malnutrition in children
has an association with particular feeding habits of San Chay ethnic
people.
English summary: Malnutrition in children under 5 years is a community health problem in Viet Nam, especially in the minority children. Objectives: To
describe nutritional status, feeding habits and its relation to
nutritional status in San chay ethnic children under 5 years. Method: A
cross- sectional descriptive study was conducted in 224 San Chay ethnic
minority children under 5 years and 197 San Chay ethnic mothers at a
commune where San Chay ethnic people have been living for three or more
generations. Results:
The prevalence of underweight in the San Chay ethnic minority children
under 5 years made up 42.8%, stunting was 45.5% and wasting was
accounted for 12.6%. Malnutrition status is associated to several
misconceptions, including: “The malnutrition is due to genetics”
(40.6%), “overeating will make a greater fetus and difficult labor”
(39.6%), “diarrhea is caused by colostrums” (24.4%). The risk of
malnutrition in infants who were not exclusively breastfed during the
first 4 months of life is 1.83 times, in infants who were early weaned
before 18 months of life is 2.39 times, and in children who were given
insufficient supplementary feeding of 4 food groups is 2.3 times
higher. Conclusion: The prevalence of
malnutrition in the San Chay ethnic minority children was higher than
that in the Kinh children in the same region. Malnutrition in children
has an association with particular feeding habits of San Chay ethnic
people.