Tình trạng thiếu máu, thiếu sắt ở phụ nữ có thai tại thành phố Hồ Chí Minh
Thiếu máu thiếu sắt là vấn đề sức khỏe cộng đồng tại Việt Nam.
Phụ nữ có thai (PNCT) là đối tượng dễ bị thiếu máu trong cộng đồng. Hiện nay
chưa có số liệu về tình trạng thiếu máu ở PNCT TP.HCM.
Mục tiêu: Xác định tỉ lệ thiếu máu, thiếu sắt, thiếu máu do thiếu
sắt và việc bổ sung sắt ở PNCT TP.HCM.
Phương pháp: Điều tra cắt ngang được thực hiện...
Tóm tắt tiếng Việt: Thiếu máu thiếu sắt là vấn đề sức khỏe cộng đồng tại Việt Nam.
Phụ nữ có thai (PNCT) là đối tượng dễ bị thiếu máu trong cộng đồng. Hiện nay
chưa có số liệu về tình trạng thiếu máu ở PNCT TP.HCM.
Mục tiêu: Xác định tỉ lệ thiếu máu, thiếu sắt, thiếu máu do thiếu
sắt và việc bổ sung sắt ở PNCT TP.HCM.
Phương pháp: Điều tra cắt ngang được thực hiện trên 776 PNCT tại
TP.HCM năm 2007. Đối tượng được cân, lấy máu xét nghiệm Hb, ferritin, và CRP,
phỏng vấn thông tin về các yếu tố kinh tế xã hội, bổ sung sắt, và kiến thức
phòng ngừa thiếu máu. Nhóm nhỏ 406 PNCT được chọn ngẫu nhiên để phỏng vấn chế
độ ăn 24h.
Kết quả: Tỉ lệ thiếu máu (Hb<11g/dl), thiếu sắt
(ferritin<30ng/ml) & thiếu máu thiếu sắt (Hb<11g/dl &
ferritin<30ng/ml) ở PNCT lần lượt là 17,5%; 42,7% và 9,9%, Tỉ lệ thiếu sắt
(56,1% so với 19,6%, p<0,01) & thiếu máu thiếu sắt (12,3% so với 5,5%,
p<0,01) ở ba tháng cuối cao gấp 3 lần ba tháng giữa. Trong nhóm PNCT bị
thiếu sắt, Hb & ferritin có tương quan thuận với tổng số ngày uống viên sắt
ở cả ba tháng giữa & ba tháng cuối thai kỳ. Ở nhóm không thiếu sắt, Hb
tương quan nghịch với việc uống viên sắt trong ba tháng đầu, và tương quan thuận
ở ba tháng cuối. Ferritin tương quan nghịch với số ngày uống viên sắt ở cả ba
giai đoạn thai kỳ trong nhóm thiếu sắt. So với RDA, PNCT ở 3 tháng giữa và 3
tháng cuối có năng lượng ăn vào đạt gần 80%, protein trên 100%, nhưng chất sắt
chỉ khoảng 40% RDA.
Kết luận: Thiếu máu ở PNCT là vấn đề sức khỏe cộng đồng tại TP.HCM.
Lượng sắt ăn vào của PNCT 3 tháng giữa và 3 tháng cuối rất thấp so với nhu cầu
khuyến nghị. Đây có thể là một trong những nguyên nhân dẫn đến tình trạng thiếu
máu ở đối tượng này. Đối với PNCT bị thiếu sắt, bổ sung sắt sớm sẽ có hiệu quả
cải thiện tình trạng thiếu máu và dự trữ sắt. Đối với nhóm PNCT không thiếu sắt
thì việc bổ sung sắt từ ba tháng giữa là cần thiết trong phòng ngừa thiếu máu.
Tuy nhiên, việc bổ sung sắt có thể cần kết hợp với các vi chất khác giúp tạo
hồng cầu.
English summary: Background: Iron
deficiency anemia is a public health problem in Vietnam. Pregnant women (PW)
are
vulnerable to anemia in community. Up to now, there are no data on
anemia in PW
in HCMC. Objectives:
To
identify the prevalence of anemia, iron deficiency, iron deficiency
anemia and iron supplementation in PW in HCMC. Methods: A
cross sectional survey was conducted in 776 PW in HCMC in 2007. Subjects
were
weighted, and their fasting blood was collected to analyze Hb, ferritin
and
CRP. A prepared questionnaire was used to collect data on
socio-economic, iron
supplementation, and knowledge on anemia prevention. A sub-group of 406
PW was
randomly selected for 24h dietary recall. Results: Prevalence of anemia
(Hb<11g/dl), iron deficiency (ferritin<30ng/ml), iron deficiency
anemia
(Hb<11g/dl and ferritin<30ng/ml) was 17.5%, 42.7% and 9.9%,
respectively.
Prevalence of iron deficiency (56.1% vs. 19.6%, p<0.01) and iron
deficiency
anemia (12.3% vs. 5.5%, p<0.01) was 3 times higher in the last
trimester
compared to the second trimester. In PW with iron deficiency, Hb and
ferritin
were correlated to total days of taking iron supplements in 2nd
trimester and 3rd trimester. In PW without iron deficiency,
Hb was
reversely correlated to total days of taking iron supplements in 1st
and 2nd trimester, and correlated in 3rd
trimester.
Ferritin was conversely correlated to total days of taking iron
supplements in
all three stages of pregnancy in PW without iron deficiency. Compared to
RDA,
energy intake in 2nd and 3rd trimester was
approximately
80%, protein intake was more than 100%, and
iron consumption was only 40%. Conclusions: Anemia is still a public
health problem in pregnant women in HCMC. Iron intake of
this population was only 40% compared to
Vietnam RDA, thus indicating one of causes of anemia situation in PW. In
PW
with iron deficiency, early taking iron supplements should have
benefited to
improve anemia and iron storage status. In PW without iron deficiency,
taking
iron supplements from 2nd trimester is necessary to prevent
anemia.
However, these supplements should combine with other elements related to
the
reproduction of red blood cells.
English summary: Background: Iron
deficiency anemia is a public health problem in Vietnam. Pregnant women (PW)
are
vulnerable to anemia in community. Up to now, there are no data on
anemia in PW
in HCMC. Objectives:
To
identify the prevalence of anemia, iron deficiency, iron deficiency
anemia and iron supplementation in PW in HCMC. Methods: A
cross sectional survey was conducted in 776 PW in HCMC in 2007. Subjects
were
weighted, and their fasting blood was collected to analyze Hb, ferritin
and
CRP. A prepared questionnaire was used to collect data on
socio-economic, iron
supplementation, and knowledge on anemia prevention. A sub-group of 406
PW was
randomly selected for 24h dietary recall. Results: Prevalence of anemia
(Hb<11g/dl), iron deficiency (ferritin<30ng/ml), iron deficiency
anemia
(Hb<11g/dl and ferritin<30ng/ml) was 17.5%, 42.7% and 9.9%,
respectively.
Prevalence of iron deficiency (56.1% vs. 19.6%, p<0.01) and iron
deficiency
anemia (12.3% vs. 5.5%, p<0.01) was 3 times higher in the last
trimester
compared to the second trimester. In PW with iron deficiency, Hb and
ferritin
were correlated to total days of taking iron supplements in 2nd
trimester and 3rd trimester. In PW without iron deficiency,
Hb was
reversely correlated to total days of taking iron supplements in 1st
and 2nd trimester, and correlated in 3rd
trimester.
Ferritin was conversely correlated to total days of taking iron
supplements in
all three stages of pregnancy in PW without iron deficiency. Compared to
RDA,
energy intake in 2nd and 3rd trimester was
approximately
80%, protein intake was more than 100%, and
iron consumption was only 40%. Conclusions: Anemia is still a public
health problem in pregnant women in HCMC. Iron intake of
this population was only 40% compared to
Vietnam RDA, thus indicating one of causes of anemia situation in PW. In
PW
with iron deficiency, early taking iron supplements should have
benefited to
improve anemia and iron storage status. In PW without iron deficiency,
taking
iron supplements from 2nd trimester is necessary to prevent
anemia.
However, these supplements should combine with other elements related to
the
reproduction of red blood cells.